Diş Eti Ameliyatı

Diş Eti Çözümleri Merkezi

Diş Eti Ameliyatı

20 Ağustos 2019 Genel 0

Doğru ve etkin bir ağız hijyeni ile diş eti sağlığı sağlanmış olur. Bunun için de diş fırçasının yanında dişipi ve arayüz fırçası gibi yardımcı ajanlara ihtiyaç vardır. Diş eti sağlığını korumak için kişinin kendi ağız bakımına ilave olarak mutlaka düzenli diş eti uzmanı kontrollerine de gitmesi gerekir. Bu sayede başlangıç düzeyindeki bir problem ileride dişeti ameliyatını gerektirmeden yapılabilecek küçük müdahalelerle ortadan kaldırılabilir.

Düzenli diş eti uzmanı kontrollerine gidemeyen ve ağız bakımını ihmal eden bireylerde diş eti hastalıkları görülebilir. Diş eti hastalıklarının ilk belirtisi dişeti kanamasıdır. İlerleyen dönemlerde dişeti kanaması ile birlikte dişetlerinde şişlik ve ödem görülebilir. Diş eti hastalığının başlangıç seviyesinde diş eti iltihabı sadece diş eti ile sınırlı iken, ilerleyen zamanlarda dişetinin hemen altındaki dişleri çevreleyen çene kemiğinde de erimeler görülebilir. Bu durum genellikle ağrı yapmaz ancak ilerleyen kemik erimesini diş eti çekilmesi takip edebilir. Diş eti çekilmesine bağlı açığa çıkan kök yüzeyi sıcak ve soğuk hassasiyeti yapabilir ya da dişlerin boyu daha uzun gözükeceğinden estetik kaygı gelişebilir. Diş eti çekilmesi ile beraber kemik erimesi de görüldüğünde dişlerde aralıklar ve sallanmalar da ortaya çıkabilir. Diş eti hastalığı bu safhaya gelmeden diş eti uzmanına başvurmakta fayda vardır. Aksi takdirde cerrahi olmayan tedaviler yetersiz kalacak ve diş eti uzmanı diş eti iltihabını ortadan kaldırmak için diş eti ameliyatına başvurabilmektedir.

Diş eti çekilmesinin tek sebebi dişeti iltihabı değildir.Dişeti çekilmesine sebep olan lokal faktörler; yanlış fırçalama tekniğine bağlı fırçanın yanlış pozisyonlandırılması, sert fırça kullanımı, dişlerin çapraşıklığı, yanak ve dudakları dişetine bağlayan kas bağlantılarının dişetine yakın konumlanarak sürekli çekme kuvveti uygulaması, dişeti iltihabına sebep olan plak birikimi, dişleri sıkma ve/veya gıcırdatmadır.

Dişeti çekilmesine bağlı estetik ya da hassasiyet şikayetiniz yoksa ve diş eti uzmanınızın muayenesi sonrası ağız hijyeninizi sağlayabileceğiniz hala yeterli diş etiniz varsa herhangi bir tedavi gereksinimi yok demektir. Ancak mutlaka diş eti çekilmesine sebep olan etkenin ortadan kaldırılması ve bu sayede diş eti çekilmesinin ilerlemesini önlemek gerekir.

Ancak bu durumlardan bir veya birkaçı varsa diş eti çekilmesinin tedavisi gerekebilir.

İlk olarak mutlaka diş eti çekilmesine sebep olan faktör uzaklaştırılmalıdır. Eğer sert fırçalamaya bağlı ise daha yumuşak fırçalarla farklı fırçalama teknikleri kullanılmalıdır. Diş sıkma/gıcırdatmaya bağlı olduğu düşünülüyorsa bunu önleyecek kas gevşeticiler, ödem çözücüler, gece plakları ya da botoks uygulamaları yapılabilir. Yanak/dudak içi kas bağlantıları sebebiyle ise bunlar ortadan kaldırılmalıdır.

Eğer hastanın diş eti çekilmesine bağlı açığa çıkan kök yüzeyinde sıcak-soğuk hassasiyet şikayeti varsa, öncelikle hassasiyet önleyici tedaviler uygulanmalıdır. Bunun için de flor uygulamaları, hassasiyet giderici diş macunları ve asitli gıdalardan bir süre uzak durulması gibi yöntemler tercih edilebilir.

Dişeti çekilmesine bağlı dişlerin boyu uzun gözükeceğinden özellikle ön bölgede estetik kaygısı olan, hassasiyet önleyici tedaviye yeterli cevap alınamayan ve hastanın ağız hijyenini sağlayabileceği(o bölgede diş fırçasını konumlandırabileceği) yeterli dişetinin olmadığı durumlarda dadiş eti çekilmesinin tedavisinde damaktan doku transferi gibi diş eti ameliyatlarınaihtiyaç duyulabilmektedir.