Diş Eti Kanaması

Diş Eti Çözümleri Merkezi

Diş Eti Kanaması

20 Ağustos 2019 Genel 0

Diş eti iltihabının ilk belirtisi diş eti kanamasıdır. Ağız bakımı iyi sağlanamadığı durumlarda dişler ve dişetleri üzerinde biriken gıda artıkları tükürükten çökelen minerallerle birlikte zaman içerisinde plak ve diştaşına dönüşür. Bunların üzerinde gelişen bakteriler de diş eti iltihabına sebep olur. Diş eti kanamasının nedeni de bu bakterilerin salgıladığı enzim ve toksinlerin diş etinde hasar yaratmasıdır.  Diş eti iltihabındadiş eti kanamasının yanında dişetinde şişlik ve ödem de görülebilir.

Sürekli diş eti kanamaları olduğunda ve tedavi edilmediğinde diş etlerindeki enfeksiyon altındaki kemiğe ilerler ve kemik erimesi görülür. Bu duruma bazen diş eti çekilmesi de eşlik edebilir. Diş eti kanamasının tedavisinde eğer diş eti iltihabı başlangıç seviyesinde ise diştaşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesi yeterli olabilir. Ancak diş etindeki kanamaya ilave olarak kemik erimesi de mevcut ise diş eti ameliyatı gerekebilmektedir. Diş eti ameliyatı cerrahi olmayan müdahalelerle ortadan kaldırılamayan lokal anestezi altında daha derin dokulardaki diş eti iltihaplarını uzaklaştırmak amacıyla uygulanır.

Diş ile diş eti arasına gıda artıklarının sıkışması ya da bakterilerin artması sonucu diş eti absesi gelişebilir. Diş eti absesi şiddetli diş eti ağrısına,diş eti kanamasınave diş etinde kokuya neden olabilir. Diş eti absesi çoğunlukla 24-48 saat içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bu durum sık aralıklarla tekrarlarsa ya da diş eti absesinin çok daha derin dokularda meydana gelmesi ile oluşan periodontalabseye dönüşürse mutlaka bir diş eti uzmanı ya da diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

Diş eti iltihabının tedavisinde cerrahi olmayan ya da diş eti ameliyatı tedavileri uygulanır. Nadir de olsa bazı durumlarda ilave olarak antibiyotik de kullanılabilir. Ancak diş eti iltihabının tedavisinde antibiyotiklerhiçbir zaman tek başına yeterli olmamaktadır. Diş eti tedavisi sonrasında diş eti kanaması tamamen ortadan kalkar. Sağlıklı diş etleri hiçbir zaman kanamaz. Hekimin uyguladığı tedavi kadar hastanın ağız hijyenine verdiği özen de önemlidir. Diş eti iltihabı ortadan kaldırıldıktan sonra diş eti uzmanının önerdiği diş fırçası, dişipi veya arayüz fırçası etkin bir şekilde kullanılamazsa, diş eti iltihabı tekrar oluşabilir. Bu sebeple düzenli diş hekimi kontrollerine gitmekte fayda vardır.