Diş Eti ve Hamilelik

Diş Eti Çözümleri Merkezi

Diş Eti ve Hamilelik

20 Ağustos 2019 Genel 0

Kadınların hayatındaki hormonal değişikliklerin diş eti sağlığına etkisi bulunduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Menstrüasyon dönemlerinde artan hormon düzeyinin bağışıklık sistemi üzerinde etkisi olduğu bilindiğinden diş eti dokularındaki iltihabı da arttırdığı savunulmaktadır. Dolayısıyla 4-6 ayda bir düzenli diş eti uzmanı kontrollerine ilave olarak ağız bakımı bayanlarda oldukça önem arz eder.

Kadınlarda hormonal dengenin değiştiği bir başka dönem de hamileliktir. Kontrol altında olmayan ve tedavi edilmeyen diş eti hastalığı bireyin genel sağlığını etkilediği gibi anne karnındaki fetüs için de düşük doğum ağırlığı ya da erken doğum gibi risk teşkil edebilir. Yapılan araştırmalara göre hamile bayanların en az %30’un da diş eti hastalığına rastlanmıştır. Hamilelikte diş eti hastalığı belirtileri diş etinde kızarıklık, ödem, diş eti büyümesi ve diş eti kanaması ile karakterizedir. Bu durumu etkileyen en önemli nedenlerden biri hamilelik öncesi bireyin diş eti sağlığıdır. Dolayısıyla hamile kalmayı planlayan kadınların öncesinde diş eti uzmanı tarafından diş eti muayenesi olmasında fayda vardır.

Hamilelikte diş eti büyümesi gelişirse buna bağlı diş ile diş eti arasındaki bölgede daha fazla bakteri birikebileceğinden dişlerde geçici bir sallanma görülebilir. Bununla birlikte özellikle üçüncü trimestırda hamileliğe bağlı geçici burun tıkanıklığı görülebileceğinden ağız solunumu artabilir. Ağız solunumu olduğunda ön bölgedeki dişlerin etrafındaki diş etlerinde iltihap daha fazla görülebilir. Bu nedenlerden ötürü hamilelikte diş eti kanaması oldukça yaygın bir problemdir.

Hamilelikte diş eti kanamasının yanında görülebilen diş eti büyümesi yetersiz ağız hijyeni ile gelişen diş eti iltihabına ilave olarak özellikle hormonal dengedeki değişiklikten ötürü ilerleyip dişlerin etrafını saracak şekilde oluşur ve nadir de olsa dişlerin çiğneme yüzeyine ulaşacak kadar ilerleyebilir. Hamilelikte oluşan diş eti büyümeleri pyojenik granüloma ya da epulis olarak adlandırılır ve çoğunlukla hamileliğin 2. ve 3. aylarında görülür.

Hamilelikte diş eti sağlığı fetüs için oldukça önemlidir. Diş eti hastalığı iltihabi bir durumdur. Yapılan çalışmalarda diş etindeki iltihabın anne karnındaki fetüse geçebildiği ve buna bağlı olarak erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı gelişebildiği görülmüştür. Dolayısıyla gerek hamilelik öncesi gerekse hamilelik süresince ağız bakımı çok iyi sağlanmalıdır. Hamile kadınlar genellikle diş eti kanaması olduğunda dişlerini fırçalamaktan çekinirler. Bu durum daha fazla diş eti iltihabının gelişmesine neden olabileceği gibi anne karnındaki fetüs için de risk teşkil eder.

Hamilelikte diş eti tedavisi oldukça güvenli bir şekilde yapılabilir. Ancak ilk trimestır ve son trimestırın sonlarına doğru anne karnındaki fetüs daha hassas olacağından mümkünse tedaviler ikinci trimestırda uygulanmalıdır. Hamilelikte diş eti iltihabını uzaklaştırmak amacıyla diş eti ameliyatı gerekliliği düşünülüyorsa acil durumlar dışında doğum sonrasına ertelenmesinde fayda vardır. Hamilelikte diş eti tedavisindeki esas amaç hastalığı kontrol altına almak ve diş eti iltihabının anne karnındaki fetüse verebileceği olası zararları ortadan kaldırmaktır. Hamilelikte diş ya da diş eti tedavisi sırasında lokal anestezi kullanılması gerekiyorsa adrenalin içeriği düşük olan anestezik solüsyonlar diş hekimleri tarafından tercih edilmektedir. Bununla birlikte son zamanlarda yapılan çalışmalarda gerek tüm ağız gerekse tek tek dişleri görmek için çekilen röntgenlerin hamile kadınlarda kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığı ortaya konmuştur.