S.S.S

Diş Eti Çözümleri Merkezi

S.S.S

21 Ağustos 2019 Genel 0

Diş eti çekilmesi nedir?
– Dişeti çekilmeleri hem iyi hem de yetersiz ağız hijyenine sahip bireylerde ortaya çıkabilen bir durumdur.

Diş eti çekilmesi hangi yaş gruplarında görülür?
– Diş yüzeylerindeki aşınma ile birlikte görülen dişeti çekilmelerinin bir numaralı sebebi travmatik fırçalamadır ve bu durum genellikle gençlerde görülür. Öte yandan ilerleyen yaşla birlikte dişeti iltihabına bağlı kemik erimeleri ve bunu takip eden dişeti çekilmeleri de görülmektedir.

Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?
– Dişeti çekilmesine sebep olan lokal faktörler; yanlış fırçalama tekniğine bağlı fırçanın yanlış pozisyonlandırılması, sert fırça kullanımı, dişlerin çapraşıklığı, yanak ve dudakları dişetine bağlayan kas bağlantılarının dişetine yakın konumlanarak dişetine sürekli çekme kuvveti uygulaması, dişeti iltihabına sebep olan plak birikimi, dişleri sıkma ve/veya gıcırdatmadır.

Diş eti çekilmesi yaşamamak için dişlerimi nasıl fırçalamalıyım?
– Diş fırçalarında olduğu kadar diş fırçalama tekniklerinde de farklılıklar bulunur ve bunlar bireyin diş ve dişetlerinin durumuna göre tercih edilir. Dişeti çekilmesine sahip birinin yumuşak fırçalarla dişetinden dişe doğru süpürme hareketiyle fırçalaması genellikle tavsiye edilir.

Diş eti hastalıkları diş eti çekilmesine nasıl sebep olur?
– Diş fırçası, diş ipi ya da arayüz fırçası ile ağız ortamından yeteri kadar uzaklaştırılamayan gıda artıkları tükürükten çöken minerallerle birlikte plak ve diş taşına dönüşür. Bakterileri barındıran bu yapılar da dişeti hastalığına sebep olur. Dişeti hastalığına bağlı dişetinde kanama, şişlik ilerleyen dönemlerde de dişlerin etrafındaki kemikte erimeler ve buna bağlı diş etinde çekilmeler görülür.

Diş eti çekilmesi olan dişlerin etrafında olan kaplama ve dolgularımı tedaviden sonra kullanabilir miyim?
– Evet, estetik ya da hassasiyet gibi şikayetiniz yoksa, herhangi bir çürük oluşmamışsa, bu kaplama ve dolgular ağız hijyeninizi sağlamada engel teşkil etmiyorsa kullanılmaya devam edilebilir.

Diş eti çekilmesi ne gibi sorunlara yol açar
– Dişeti çekilmesine bağlı dişlerin boyu uzun gözükeceğinden estetik kaygı gelişebilir. Aynı zamanda çekilmeye bağlı açığa çıkan kök yüzeyi sıcak ve soğuğa karşı hassas olabilir.
Eğer dişeti çekilmesi çok ileri seviyedeyse o bölgede ağız hijyenini sağlamak oldukça güç olur.

Diş eti çekilmesine bağlı olarak diş kaybı yaşayabilir miyim?
– Başlangıç seviyesindeki dişeti çekilmesine kemik erimesi eşlik etmediğinden herhangi bir diş kaybı söz konusu değildir. Ancak ileri düzeyde dişeti çekilmesi ve kemik erimesine bağlı dişin desteği azalacağından dişin sallanması ve sonrasında kaybı yaşanabilir.

Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir?

Diseti cekilmesine bagli Estetik ve/veya hassasiyet şikayetiniz yoksa ve dishekiminizin muayenesi sonrasi ağiz hijyeninizi saglayabileceginiz hala yeterli disetiniz varsa herhangi bir tedavi gereksinimi yok demektir. Ancak mutlaka diseti cekilmesine sebep olan etkenin ortadan kaldirilmasi ve bu sayede cekilmenin ilerlemesini onlemek gerekir.

Ancak bu durumlardan bir veya birkaci varsa tedavi gerekebilir.
Ilk olarak mutlaka diseti cekilmesine sebep olan faktor uzaklastirilmalidir. Sebep sert fircalamaysa daha yumuşak fırçalarla farkli fircalama teknikleri kullanilmalidir. Dis sikma/gicirdatma ya bagli oldugu dusunuluyorsa bunu onleyecek kas gevseticiler, odem cozuculer, gece plaklari yada botoks uygulamalari yapilabilir. Yanak/dudak ici kas baglantilari sebebiyle ise bunlar ortadan kaldirilmalidir.

Eğer hastanin diseti cekilmesine bagli aciga cikan kök yuzeyinde sicak-soğuk hassasiyet sikayeti varsa, oncelikle hassasiyet önleyici tedaviler uygulanmalidir. Bunun icin de flor uygulamalari, hassasiyet giderici dis macunlari ve asitli gidalardan bir sure uzak durulmasi gibi yontemler tercih edilebilir.

Diseti cekilmesine bagli dislerin boyu uzun gozukeceginden ozellikle on bolgede estetik kaygisi olan, hassasiyet onleyici tedaviye yeterli cevap alinamayan ve hastanin agiz hijyenini saglayabilecegi bir baska deyisle o bolgede dis fircasini konumlandirabilecegi yeterli disetinin olmadigi durumlarda da damaktan doku transferi gibi cerrahi müdahalelere ihtiyac duyulabilmektedir.

Diş dokusu üzerinde meydana gelen hasar nasıl tedavi edilir?
– Eğer sadece kök yüzeyinde aşınma varsa ve damak bölgesinden doku transferi uygulanabilir. Aşınmanın boyutuna ve çürük mevcudiyetine göre bu tedaviye ilave olarak dolgu yapılması da gerekebilir.

Hangi durumlarda diş eti cerrahisine başvurulur?
– Hassasiyet önleyici tedavilerle yeterli sonuç alınamıyorsa, dişlerin boyunun uzun görünmesinden doğan estetik kaygı varsa ve ağız hijyenini sağlayabilecek yeterli dişeti mevcut değilse dişeti çekilmesinin tedavisinde cerrahi yollara başvurulabilir.

Diş eti cerrahisi nasıl uygulanır? Acı çeker miyim?
– Ağızda uygulanan dolgu,kanal tedavisi gibi işlemlerde uygulanan aynı lokal anestezi ile dişeti çekilmesinin cerrahi tedavisi uygulanır. Dolayısıyla tedavi süresince ve sonrasında hasta ağrı duyması için bir sebep yoktur.

Operasyon sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

-Operasyon sonrasında uyuşukluk geçene kadar yemek yemeyin
-Yemek yerken operasyon bölgesini kullanmamaya özen gösterin, ameliyat sonrası yumuşak yiyecekler tüketin
-Aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketmeyin
-Ameliyat sonrası alkol gibi asitli içeceklerden kaçının
-Sigara kullanıyorsanız, bir süre ara vermeniz gerekir
-Operasyon bölgesini görebilmek için ağzınızı zorlamayın, dilinizle veya parmağınızla bölgenin iyileşmesini engelleyecek hareketlerden kaçının
-Sıcak havada çalışmayın, güneşten kaçının. İlk 24 saat egzersiz ve aşırı fiziksel hareketlerden kaçının
-Operasyon bölgesinde kanama olursa eczaneden alabileceğiniz steril gazlı bez ile ameliyat bölgesine 20 dakika boyunca baskı uygulayın. Doktorunuza bilgi verin
-Doktorunuzun önerdiği ilaçları tarif edilen şekilde ve saatinde alın. Gargarayı operasyondan 24 saat sonra kullanmaya başlayın
-Doktorunuzun haberi olmadan başka bir ilaç kullanmayın
-Operasyon yarası iyileşinceye kadar Aspirin, Coraspin, Ecopirin, Coumadin gibi kanamayı arttıran ilaçları kullanmayın, başka bir sebeple kullanma zorunluluğunuz varsa doktorunuzu bilgilendirin
-Dişlerinizi operasyondan sonraki gün fırçalamaya başlayın

Tedavi sürecinde sigara kullanabilir miyim?
– Sigara yara iyileşmesini olumsuz etkilediğinden kullanılmaması tavsiye olunur.

Diş eti operasyonundan sonra dikiş atılır mı, dikiş olursa kaç gün sonra alınır?
– Evet, hekiminizin uygun gördüğü zamanda dikişler alınır. Bu süre genellikle 1-2 haftadır. Ancak bazı durumlarda kendiliğinden eriyebilen dikişler de kullanılabilmektedir.